Jönköpings Deckardrottning

OM FRIDA MOISTO

Jönköpings deckardrottning

Frida Moisto

Frida Moisto (1983) tar sats i verklighetens händelser och samhällets strukturer, med ett forskande öga på hur det tar sig uttryck inuti och mellan människor. Stark och svag, förövare och offer, makt och ilska. Hon skriver först och främst för sin egen skull, men vill också fånga läsaren i ett spänningens järngrepp. Skapa historier man inte vill lägga ifrån sig.

De mörka kommer inifrån

Var kommer det ifrån, det mörka och råa i hennes deckare? Från insidan, svarar Frida. Från långa dagar med svåra livsöden på onkologen i Jönköping där hon jobbar som sjuksköterska. Från hennes dotters första, tuffa år. Mörker, smärta, ilska. Det finns i någon mån inom oss alla, menar Frida. Hos henne kommer det ut i ord och berättelser. Men om det inte hade gjort det? Hennes författarskap började på allvar i just tankarna om vad som händer när ilskan byggs upp och inte bearbetas. Ur det föddes hennes första huvudkaraktär Lisa Engström, som inte lämnar någon oberörd.

Historien byggs efter hand

Redan i början av arbetet med en ny bok har Frida alltid slutet klart för sig. Resan dit är mer oviss. Ofta bygger historien sig själv, i takt med att researchen går framåt och scener spelas upp i huvudet som på film. Och med hjälp av musik! Det kan räcka med några ord, en fras i en låt för att ge fantasin bränsle att skapa en hel scen.

Började som självutgivare

Första deckaren, Som nitroglycerin (2018), gav Frida ut själv. För att ha kontroll över lansering och marknadsföring, och vara säker på att ge många människor möjlighet att ta del av boken. Uppmärksamheten blev stor i alla slags medier och boken såldes i över 3 000 exemplar på bara sex månader. Idag har den sålts i 15 000 ex, och både den och uppföljaren, Drakar lyfter i motvind, är sålda till utlandet. Numera ges Fridas böcker ut av Bokfabriken.

Scroll Up
Webbdesign by Sofia's Creative Space